woensdag 30 september 2015

Simpel gehaakt telefoonhoesje

 
 
Voor de workshops 'haken voor beginners' heb ik een telefoonhoesje gemaakt. Met dit kleine projectje kun je makkelijk je eerste steken oefenen en ik gebruik het voor de eerste les van de workshopserie.
 
 
 
 
 
 
Ben je net begonnen met haken of heb je het lang geleden geleerd, maar wil je weer eens oefenen om je geheugen op te frissen? Dan is dit een gemakkelijk projectje om mee aan de slag te gaan.
 
 
 
Hier een beschrijving van hoe je een telefoonhoesje haakt.
 
 
gebruikte steken:
 
lossen, stokjes, vasten
 
 
 
materiaal:
 
Rio katoen (mag ook andere katoen zijn, te haken op nld 3-3,5)
een haaknaald nr. 3 of 3,5.
 
 
 
werkwijze:
 
Deel 1:
 
Haak een basisketting van lossen. Haak zoveel lossen dat je ketting iets breder is dan je telefoon. Aan elke kant mag je ketting ongeveer 0,5-1 cm uitsteken. Het aantal lossen in de basisketting is het aantal steken dat je elke volgende toer haakt.
 
Je haakt in toeren. Aan het eind van je basisketting haak je nog eens 2 lossen. Deze vormen het eerste stokje in de eerste toer. Je hebt de ketting nu links van je haaknaald. Haak het eerste stokje in de 4e losse vanaf je haaknaald. Haak in elke volgende losse een stokje tot je aan het eind van de toer bent.
 
Keer je werk. Haak 2 lossen (of 3 als je jouw lossen erg vast haakt). Deze vormen het eerste stokje in de tweede toer. Haak in elke volgende steek een stokje tot het eind van de toer.
 
Haak alle volgende toeren zoals de tweede toer. Vergeet aan het einde van de toer niet de laatste steek mee te haken. Als je twijfelt kun je het best je steken tellen.
 
Haak zo veel toeren met stokjes tot je haakwerk lengte rondom je telefoon kan en dat er genoeg is om later een flapje van te vormen.
Hecht je draad af en werk losse draadjes weg in je haakwerk.
 
 
Deel 2:
 
Haak nu met een andere kleur vasten langs de rand waar je begonnen bent, dus langs de basisketting. Zo krijg je een mooie afgewerkte rand.
 
Vouw je haakwerk nu om je telefoon heen, met afgewerkte rand bovenaan je scherm. Haal je telefoon er tussen uit, maar laat je haakwerk dubbel gevouwen liggen. Je gaat nu een zakje maken van je haakwerk door de zijkanten dicht te haken.
 
Begin in een van de dubbel gevouwen hoekjes met een nieuwe draad. Gebruik ook hier de andere kleur. Je haakt nu op de zijkant van je haakwerk. Haak vasten dwars op de stokjes vanaf de hoek waar je je draad hebt aangehecht. Zorg ervoor dat je de vasten door beide lagen van je haakwerk haakt. Verdeel je vasten netjes, zodat je werk niet gaat lubberen (te veel vasten gehaakt) of gaat trekken (te weinig vasten gehaakt). Haak door tot je bij het flapje bent.
 
Haak verder langs het flapje, maar nu alleen door de laag van het flapje. Aan de andere kant van het flapje haak je de bovenkant van het telefoonhoesje weer mee. Haak door de twee lagen tot je aan de hoek.
 
Draadjes wegwerken en je bent klaar. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten